Ανταπόκριση από την παρουσίαση του βιβλίου «Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιούνη στο στέκι Ζάλο του Ηρακλείου, η παρουσίαση του βιβλίου «Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν» του Μahi Βinebine. Ήταν μια προσπάθεια από την ομάδα βιβλίου του στεκιού με τη βοήθεια του Μιχάλη Παπαχατζάκη.

Το βιβλίο αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ενός μεγάλου πληθυσμού σε παραγκουπόλεις στα περίχωρα της Καζαμπλάνκα, τα αδιέξοδα των νέων, τη στρατολόγησή τους από τους τζιχαντιστές ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι εισηγήσεις, όμως, τόσο του Μ. Π. όσο και της ομάδας βιβλίου αλλά και οι τοποθετήσεις των συναγωνιστών και συντρόφων που συμμετείχαν, δεν στάθηκαν στα δεδομένα του βιβλίου αλλά, έκαναν όσο ήταν δυνατό μια εκτενή αναφορά για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, την αδυναμία ή ακόμη και την ανυπαρξία ενός αριστερού - κομμουνιστικού κινήματος ικανού να δώσει μια διαφορετική διέξοδο και προοπτική στις ανάγκες του λαού και ιδιαίτερα των νέων, που ή θα σφάζεται από τις αντιδραστικές κλίκες της περιοχής ή θα ενσωματώνεται σε αντιδραστικές αντιλήψεις και κόμματα (Μπαάθ) ή θα συμμετέχει σε διορισμένες κυβερνήσεις από τους ιμπεριαλιστές (Ιράκ). Να έρχεται δηλαδή σε αντίθεση με τις διαθέσεις των λαών της περιοχής για αντίσταση και κοινωνική απελευθέρωση και να τους παραδίδει στην αγκαλιά των φονταμενταλιστών. Επίσης για τον αντιδραστικό ρόλο των θρησκευτικών ηγετών - ομάδων και τα παρακλάδια τους και το ρόλο του Ισλάμ και την επιβολή του στους λαούς της περιοχής.

Ακολούθησε συζήτηση πλούσια σε απόψεις που διεύρυναν την κουβέντα δίνοντας την δυνατότητα να πιαστούν και αναλυθούν αρκετές πλευρές του θέματος. Σημαντικό επίσης το γεγονός της συμμετοχής αρκετών δεκάδων πολιτών, δίνοντας και από αυτή την άποψη, τον τίτλο της πετυχημένης εκδήλωσης!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου