Ανταπόκριση απ'την εκδήλωση για την 8η Μάρτη

Με σημαντική συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το γυναικείο ζήτημα εν όψει της 8ης Μάρτη την Παρασκευή 6/3 στο Ζάλο.

Οι εισηγήσεις ανέδειξαν την πορεία της γυναίκας μέσα στα χρόνια, πώς αντανακλώνται πάνω τις οι κοινωνικο-οικονομικές μεταβολές και ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στο να υποτιμηθεί η θέση της στην κοινωνία. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά στις κατακτήσεις των γυναικών και στο πως κατοχυρώθηκαν μια σειρά από δικαιώματα , με την Οκτωβριανή Επανάσταση να φωτίζει τον δρόμο για εκείνες αλλά και τους λαούς συνολικά. Στην συνέχεια αναλύθηκε η θέση της γυναίκας στο σήμερα, το πώς η βάρβαρη πολιτική του συστήματος έρχεται να χτυπήσει όλα όσα κατέκτησε τον προηγούμενο αιώνα.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με την ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, θετικό σημάδι σε μια περίοδο όπου η δυσκολία να ανοίξει το γυναικείο ζήτημα στην βάση που χρειάζεται, είναι εμφανής.

Η επίθεση κράτους και συστήματος ξεδιπλώνεται μέσα από τους άνισους μισθούς, τις απολύσεις εγκύων, το πετσόκομμα επιδομάτων. Πρόσφατη είναι επίσης η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου τ’ οποίο έφερε και την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και των μητέρων. Παράλληλα έγινε αναφορά στην επικίνδυνη και σκοταδιστική εκστρατεία κράτους – εκκλησίας σχετικά με τις αμβλώσεις, εξέλιξη που χτυπάει ευθύβολα το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση της. Άλλωστε δεν μας αφήνει ανέπαφους, αντιθέτως μόνο οργή πρέπει να μας προκαλεί η μακρά λίστα επιθέσεων, γυναικοκτονιών, που αναδεικνύει την συνολική επιβολή του άντρα πάνω στην γυναίκα, ζητήματα που οφείλει το κίνημα να απαντήσει.

Η πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίζει η γυναίκα καθημερινά δεν μπορεί να αναλύεται μακριά από την ταξική της διάσταση. Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η κοινής πάλη της εργαζόμενης γυναίκας, φοιτήτριας, μετανάστριας, συνταξιούχου για το ξανακέρδισμα όσων το καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει λυσσαλέα υφαρπάξει και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα βαθιά ταξικό ζήτημα. Η γυναίκα δεν έρχεται αντιμέτωπη μόνο με την αντρική κυριαρχία, τον σεξισμό την πατριαρχική δομή των σχέσεων της, αλλά και με την τάξη της, συνεπώς η καταπίεση είναι διττή. Το γυναικείο ζήτημα δεν είναι ένα συντεχνιακό , έμφυλο ζήτημα, αλλά υπόθεση των γυναικών της εργατικής τάξης, εφόσον και όλα όσα κατέκτησε επήλθαν μέσα από αγώνες, άγριες δολοφονίες, αντίσταση και πάλη. Συνεπώς η καταπίεση που βιώνει η γυναίκα οφείλει να συνδεθεί με την καταπίεση του λαού συνολικά και να απαντηθεί στους μαζικούς χώρους και τον δρόμο!

Καλούμε αύριο, Κυριακή 8/3 στις 12:00 στην πλατεία Λιονταριών στην συγκέντρωση για τον ταξικό εορτασμό της 8ης Μάρτη. Με αγώνες τιμάμε τις/τους νεκρές/ους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου