Καταγγελία της Ταξικής Πορείας για ξυλοδαρμό εργαζόμενης σε κοινωφελές πρόγραμμα στο Δήμο Φαιστού

Στις 13 Αυγούστου εργαζόμενη στο δήμο Φαιστού μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στάλθηκε από την υπηρεσία του Δήμου σε χωριό που ανήκει στο δήμο προκειμένου να καθαρίσει κάποιους εξωτερικούς χώρους. Την ώρα που εργαζόταν, την πλησίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας και απαίτησε να κάνει εργασία εκτός των καθηκόντων της και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα προέδρου μιας και η θητεία του ξεκινάει από 1 Σεπτέμβρη. Η εργαζόμενη προσπάθησε να του εξηγήσει ότι αυτό που της ζητάει δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Αντί όμως ο πρόεδρος να πειστεί από τις εξηγήσεις της εργαζόμενης, άρχισε να τη βρίζει, να τη βρέχει με ένα μπουκάλι νερό και στο τέλος και να χειροδικήσει με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να μεταβεί στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες.


Το περιστατικό αυτό δεν είναι τυχαίο και δεν οφείλεται απλά στον επιθετικό χαρακτήρα του προέδρου. Είναι κομμάτι της κανονικότητας που δημιουργήθηκε στους δήμους τόσο με το σχέδιο Καποδίστριας και Καλλικράτης όσο και με το σχέδιο Κλεισθένης. Το περιστατικό επίσης είναι κομμάτι της κανονικότητας που δημιουργήθηκε στους χώρους δουλειάς με τους αντεργατικούς νόμους και ρυθμίσεις που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στους δήμους αλλά και σε μια σειρά χώρους δουλειάς είτε αυτοί είναι στο δημόσιο τομέα είτε είναι αυτοί στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά εξάλλου όπου εργαζόμενοι αντιμετώπισαν ακόμα και την τραμπούκικη συμπεριφορά εργοδοτών. Τρανταχτό παράδειγμα στο νομό Ηρακλείου είναι η απειλή με όπλο σε κατάστημα εστίασης στη Χερσόνησο επειδή ο εργαζόμενος «τόλμησε» να ζητήσει τα ένσημά του και μέρος των δεδουλευμένων του.

Η Ταξική Πορεία καταδικάζει και καταγγέλλει τη συμπεριφορά του μελλοντικού προέδρου της κοινότητας αλλά και συμπαραστέκεται στη συνάδελφο που ενώ πήγε να εργαστεί κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες της κοινωφελούς εργασίας βρέθηκε στο νοσοκομείο. Επίσης τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους τραμπουκισμούς είναι η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα ενάντια στην πολιτική που γεννάει αυτά τα φαινόμενα που δεν είναι άλλη από την κυβερνητική πολιτική αλλά και την πολιτική των δημοτικών αρχών που δρουν σα μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης είναι αναγκαίος και ο συντονισμός των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα μαζί με τους άλλους εργαζομένους στους δήμους αλλά και σε άλλους χώρους εργασίας γιατί αν και δεν εργάζονται όλοι με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, των δήμων ή και η εργοδοτική τρομοκρατία ακουμπά το σύνολο των εργαζομένων και άρα η απάντηση που πρέπει να δοθεί θα πρέπει να είναι συνολική.

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου